26 вересня 2007 р.

Сурдопереклад у танці


Колись Боллівуд частіше ставив класичні танці або їхні варіації. Класичний індійський танець - це найдавніша у світі хореографія (понад 5 тис. років) і чи не найскладніша. Це не просто танець, а ціла драма ритуального походження.

Танець - це саме життя і для індійців символізує красу. Тому-то він має визначальне місце в їхній культурі. Для розповіді слугує все: жести, міміка, позиції рук і пальців. Позицій пальців є сотні, і вони означають природні явища, родинні зв'язки, соціальний статус героя чи герооїні історії, емоції і т. д.

У танці мають рухатися абсолютно всі частини тіла, водночас танцівниці нізащо не можна показувати свою втому. Танцівниці, на думку теоретика 12 ст. Нандікешвари, мають відповідати таким вимогам:
- танцівниця має бути приємна
- молода
- дотепна
- самовпевнена
- знати, коли варто починати й закінчувати танець
- вміти дотримуватися ритмічних циклів
- виконувати танець і під вокальний, і під інструментальний супровід
- мати граційне тіло
- округлі груди
- великі очі
- красивий одяг
- і щасливий вираз обличчя!

Занадто високим або низьким, надто худим або повним, горбатим, із пласкими грудьми, великими губами чи рідким волоссям, а також безголосим - танцювати зась! Виходить, мені, худій, високій (на індійські мірки) і з повними губами - пасує хіба що виріщатися на танці:(

У давнину танці виконували винятково у храмах, і мали на це право тільки спеціальні танцівниці з найвищої касти брахманів. Пізніше танцівниці перемістилися у палаци магараджів, хоча і надалі зберігали свій високий соціальний статус. Аж поки в Індію не прийшли у 18 ст. британці-пуритани, яким вихваляння богів через танець здавалося блюзнірством.

У наступному відео - уривок із фільму Амрапалі/Amrapali (1966), де під час якогось свята головна героїня змагається за право стати головною танцівницею в палаці. Амрапалі - це реальна особа, героїчна дівчина з 6 ст. до н. е., через яку почалася війна. Вона потім на все наплювала, приховала свою красу, танці і розум і навернулася до Будди. Він теж саме тоді жив. Зіграла Амрапалі легендарна південноіндійська акторка Виджаянтімала (у них, на Півдні, у всіх такі химерні імена). На жаль, вона давно вже не знімається, але її пам'ятають як чи не найкращу танцівницю за всю історію Боллівуду. Саме Виджаянтімала запровадила навіки традицію, що акторка ОБОВ'ЯЗКОВО мусить уміти танцювати.

Немає коментарів: